ILU KEVADPÜHADE LAUALE
Salatipärg täidetud munade ja kalaampsudega
Pille Enden, 19.04.2025
Kevadpühade, aga miks mitte ka mõne muu kevadise tähtpäeva, lauale passib üks värske salatipärg täidetud munade ja krõmpsude lõhekreemi ampsudega. Siniseks värvitud munad annavad pühadelauale vahvalt värvi.

- 0,5 jääsalatist
- 3 sl oliiviõli
- 1 sl sidrunimahla
- soola
- 50 g lamba- või muid salatilehti
- herne- või muid võrseid
- 4 muna
- 0,25 punasest kapsast
- 2 sl majoneesi
- 2 tl Dijoni sinepit
- 0,25 tl Cayenne`i pipart
- 0,5 tl õunaäädikat
- 50 g soolvees või keedetud külmutatud krevette
- 100 g maitsestamata toorjuustu
- 100 g kuumsuitsulõhet
- 2 sl majoneesi
- 1 tl sidrunimahla
- 1 mini rooma salat või endiivia
Keeda munad kõvaks, 9-10 minutit. Jahuta külmas vees. Koori.
Lõika punane kapsas ribadeks ja pane potti. Kalla peale külma vett ja kuumuta keemiseni. Keeda 2-3 minutit. Lase jahtuda käesoojaks. Koori munad ja pane vähemalt 30 minutiks vette. Mida kauem need vees on, seda tugevam sinine värv munadele jääb.
Võta munad veest ja kuivata majapidamispaberiga. Lõika pikuti pooleks. Eemalda ettevaatlikult munakollased. Lisa munakollastele majonees, sinep, cayenne`i pipar ja äädikas. Hõõru ühtlaseks. Maitsesta soolaga. Tõsta lusikaga või pritsi pritskotist munavalgete õõnsustesse.
Valmista lõhekreem. Pane toorjuust, tükeldatud kala ja majonees saumikseri kannu ning töötle ühtlaseks. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga.
Lõika mini rooma salatil või endiivial kand ära. Eemalda lehed.Lõika jääsalat ribadeks. Sega oliiviõli ja sidrunimahl, lisa maitseks soola. Sega jääsalat kastmega ja lao ringina taldrikule. Pane peale lambasalatilehti ja võrseid.
Tõsta pärjale täidetud munad ja pane peale krevetid (külmutatud krevetid sulata eelnevalt). Lao peale rooma salati või endiivialehed ja tõsta neile lõhekreemi.