POTIEMAND. Kuldaväärt kapsas

Ragne Värk, 05.04.2025

Mitmekülgse köögivilja krõmpsuv tekstuur ning mahe maitse annavad salatitele, hautistele, suppidele ja küpsetistele imelise noodi.

Ahjuroog kapsa ja hakklihaga

Tummine ahjuroog on peitu pugenud mõnusa juustukatte alla.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 500 g seguhakkliha
  2. 1 sibulat
  3. 2 küüslauguküünt
  4. 1 tšillikauna
  5. 1 väikest värske kapsa pead
  6. 1 paprikat
  7. 1 sl kuivatatud ürte (nt tüümian)
  8. 1 sl teriyaki-kastet
  9. 1 purki purustatud tomateid
  10. soola, pipart, suhkrut
  11. 100 g riivitud juustu
  1. Pruunista hakkliha paksupõhjalises potis, maitsesta soola-pipraga. Samal ajal tükelda ülejäänud köögiviljad. Lisa potti sibul. Sega läbi ja poeta sekka küüslauguküüned ja tšilli. Kui liha roosakas värvus hakkab kaduma, on järg tükeldatud kapsa ja paprika käes. Sega juurde ürdid ja teriyaki. Kui köögiviljad hakkavad pehmenema, vala juurde purustatud tomatid. Sega ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Tõsta ahjuvormi, raputa peale juustu ja küpseta 190 kraadi juures 20–25 minutit.

Kapsasteigid trühvlimajoneesiga

Lihtsa ja kerge ampsu meeldiv kaaslane on hõrgult soolakas parmesan.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 1 väikest värske kapsa pead
  2. võid, oliiviõli
  3. 1,5 tl suitsupaprikat
  4. soola, pipart
  5. 2 sl teriyaki-kastet
  6. 2–3 sl parmesani
Trühvlimajonees:
  1. 75 g majoneesi
  2. 1 sl trühvliõli
  3. 1 sidruni riivitud koort
  4. näpuotsatäit musta pipart
  1. Poolita kapsapea ja lõika omakorda neljaks. Saad 8 sektorit. Tükelda nii, et varreosa jääks iga sektori külge, nii püsib see ilusti koos. Pane ahjuvormi, määri kokku võiga ja nirista üle pisukese oliiviõliga. Raputa peale suitsupaprikat ja soola-pipart.

  2. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit, seejärel nirista peale teriyaki ja hoia veel 10–15 minutit. Tõsta ahjust, riivi peale parmesan. Majoneesi valmistamiseks sega kokku kõik koostisosad ja serveeri koos kapsaga.

Kapsarullid

Ehe nostalgiatoit pisut teises võtmes. Kui traditsiooniliselt on täidises riis, asendab seda nüüd hoopis röstitud riivkartul.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
50 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 2 dl rõõska koort (35%)
  2. 50 g riivitud suitsujuustu
  3. 1 sibulat
  4. 350 g hakkliha
  5. 2 suuremat värsket kartulit
  6. 3 sl hakitud murulauku
  7. 1 värske kapsa pead
  8. soola, pipart, õli
  1. Sega juust rõõsa koore sisse, tõsta kõrvale. Haki sibul ja prae paar minutit, lisa hakkliha ja küpseta keskmisel kuumusel, kuni roosakas värvus kaob. Maitsesta soola-pipraga, tõsta kõrvale. Riivi kartulid jämeda poolega ja prae kuldseks, maitsesta soolaga. Sega praetud riivkartul hakklihasegusse. Lisa murulauk, maitsesta.

  2. Eemalda kapsapeast 8 suuremat lehte ja keeda neid soolaga maitsestatud vees paar minutit. Tõsta välja, nõruta. Jaota täidis lehtedele, tõsta ääred täidisele ja keera rulli. Laota rullid väiksemasse vormi, vala üle koore-juustuseguga ja küpseta 180 kraadi juures u 30 minutit.