TAIMNE PÄEVARETSEPT
Ristisaiad ehk Hot Cross Buns
Taimne Teisipäev, 15.04.2025
Ristisaiad on pehmed, vürtsikad ja kergelt magusad saiad, mis on täis rosinaid või muud kuivatatud puuvilja ning kaetud iseloomuliku ristikujulise glasuuriga. Need lõhnavad ahjust tulles kaneeli ja kardemoni järele ning toovad iga suutäiega kevadpühade soojust ja traditsiooni.

- 500 g nisujahu
- 75 g suhkrut
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 1 tl kardemoni
- 1 tl soola
- 1 riivitud sidruni koort
- 25 g presspärmi
- 300 ml taimset piima
- 100 g taimset võid
- 100 g kuivatatud jõhvikaid
- 100 g rosinaid
- 50 g sukaadi
Lisa kaussi või segamisnõusse pärm, suhkur, vürtsid, sool ja hõõru lusikaga kuni pärm on sulanud.
Samal ajal kuumuta taimne piim koos vegan võiga käesoojaks (üle 37 kraadi).
Lisa piimasegu pärmisegule ja seejärel lisa jahu, sidrunikoor ja kuivatatud puuviljad.
Sõtku tainast niikaua kuni see ühtlane ja nn sile.
Aseta taigen sooja kohta kerkima, kergita kuni taigen umbes kahekordselt kerkinud (1-2h).
Kui taigen kerkinud, siis tee sellest 12 palli ja aseta küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (jäta kuklite vahele umbes 1cm, et oleks ruumi kerkida).
Lase kuklitel veel kerkida, umbes 30minutit-1h.
Soojenda ahi 180 kraadini.
- 50 g nisujahu
- 60 ml vett
Tee valmis ristide jaoks pasta, segades kokku jahu ja vesi. Aseta segu pritskotti ja tee kuklitele ristid peale.
Küpseta ahjus 20-25 minutit, kuni kuklid kenad ja kuldsed.
Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
- 2 sl aprikoosimoosi
Läike andmiseks pintselda kukleid aprikoosimoosiga.