Tee ise sõira!

Ragne Värk, 30.04.2025

Setomaa juurtega sõira armastatakse ennekõike tänu lihtsale valmistusviisile, mahedale maitsele ja kreemjale tekstuurile. Selle valmistamine kodustes tingimustes on lihtne ja soodne ning pakub rõõmu nii kogenud kokkajale kui ka algajale.

Sõir on olnud osa Eesti toidukultuurist juba sajandeid ning seda on valmistatud eelkõige pidupäevade ja sündmuste puhul. Selle peamised koostisosad on kohupiim, piim ja munad, tihti lisatakse köömneid ja soola.

Sõir sobib

  • niisama söömiseks

  • salatisse

  • võileivakatteks

  • praetult koos magusama moosiga magustoiduks

Valmistamise aeg
45 minutit + tahenemisaeg
Kogus
1 portsjon
Sõira põhiretsept
  1. 1 l piima
  2. 600 g kohupiima
  3. 60 g võid
  4. 2 muna
  5. 1,5 tl soola
  6. 2 tl köömneid
  1. Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahtisegatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale umbes 15 minutiks nõrguma.

  2. Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Rösti pannil köömned, siis on need aromaatsemad. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja köömned. Kuumuta pidevalt segades veel 3–5 minutit keskmisel kuumusel, ära keeda!

  3. Seejärel pane sõiramass marliga vooderdatud kaussi või sõelale nõrguma. Tõsta üle ääre ulatuv marli sõirale korralikult peale ning aseta see külmkappi tahenema.

  4. Pea meeles, et sõira valmistamiseks ei sobi ricotta-kohupiim, mis on valmistatud vadakust. Kasutama peab piimast valmistatud kohupiima!

Foto: Ragne Värk
Foto: Ragne Värk

Vadak

Juustumassi kalgendumisel eraldub kohupiimateradest rohekaskollase värvusega vedelik, mis ongi vadak ehk n-ö juustuvesi – juustu ja kohupiima tootmise kõrvalsaadus. Sõira valmistamisel tekib rohkelt vadakut, mida ära kindlasti minema viska. Seda saad edukalt kasutada piima asendajana erinevates küpsetistes.

Nipid ja soovitused

  • Sõira maitse ja tekstuur olenevad suuresti rasvadest. Rammusama kohupiima kasutamisel on lõpptulemus pehmem ning kreemisem, lahjema toote kasutamisel jääb sõir aga kõvem.

  • Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, kui juustusemat, siis kauem.

  • Kui soovid pehmemat tulemust, nõruta vähem, kui tugevamat ja kuivemat lõpptulemust, lase kauem nõrguda.

  • Kasutatav kohupiim ei tohi sisaldada tärklist ega želatiini. Samuti ei sobi sõira valmistamiseks ricotta-kohupiim.

  • Kuumutamisel jälgi, et kohupiimamass põhja ei kõrbeks, seepärast vali pliidil pigem madalam kuumus.

Sõirale lisandiks paku:

  • ürte ja muud aiarohelist

  • röstitud küüslauguküüsi

  • päikesekuivatatud tomateid ja tüümiani või basiilikut

  • pestot

  • röstitud seemneid ja pähkleid

  • magusa sõira kõrvale sobivad kuivatatud puuviljad

NIPP!

Proovi praesõira!

Lõika sõirast umbes1 cm paksused viilud ning prae vähese võiga määritud pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri kohe võileival, salatil või magusa moosiga magustoiduks. Praetud sõir jääb seest mõnusalt pehme, pealt aga kerge pisut krõbeda koorikuga.