Kevad on salatite päralt: kolm kerget kõhutäit

Ragne Värk, 27.04.2025

Koos kevadega saabuv värskus ja kergus peegeldugu ka toidulaual! See on parim aeg taldrikutele kuhjata vitamiinirikkaid esimesi rohelisi lehti, krõmpsuvaid köögivilju ja üllatava mekiga kastmeid.

Kurgi-kodujuustusalat

Kurgi-kodujuustusalat
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 2 pikka kurki
  2. 0,5 punast sibulat
  3. 2 dl konservmaisi
  4. soovi korral peotäis naadilehti
Kaste:
  1. 75 g fetat
  2. 1 küüslauguküüs
  3. 2 sl hapukoort
  4. 2 sl majoneesi
  5. 1 laimi riivitud koort
  6. 0,5 tl Cayenne’i pipart
  7. 2 sl hakitud koriandrit
  8. soola, pipart
  1. Murenda feta kaussi. Haki küüslauguküüs hästi peeneks ja sega kokku ülejäänud kastme koostisosadega. Maitsesta soola-pipraga. Soovi korral täiusta mekki laimimahlaga.

  2. Viiluta kurk (ära koori!). Kui meeldib, poolita kurgiviilud omakorda. Haki sibul hästi peeneks. Nõruta mais korralikult. Sega komponendid kokku. Lisa segades kaste ja tee veel lusikaga ettevaatlikult mõned tiirud. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Spinatisalat pirni ja sinihallitusjuustuga

Spinatisalat pirni ja sinihallitusjuustuga
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 2 suuremat peotäit spinatilehti
  2. 1 suurem pirn
  3. 50 g suhkruherneid
  4. 50 g sinihallitusjuustu
  5. 2 sl hakitud Kreeka pähkleid
  6. 2 sl granaatõunaseemneid
  1. Kui meeldib, asenda spinatilehed osaliselt võilille-, nõgese- ja naadilehtedega.

Kaste:
  1. 3 sl oliiviõli
  2. 1 sl valge veini äädikat
  3. 1 tl mahedat sinepit
  4. 1 tl pehmet mett
  5. soola, pipart
  1. Sega kokku kõik kastmeained. Maitsesta soola-pipraga. Laota spinatilehed taldrikule. Lisa viilutatud pirn ja poolitatud suhkruherned. Murenda peale sinihallitusjuustu, raputa lisaks pähkleid ja granaatõunaseemneid. Nirista üle kastmega. Serveeri kohe.

Kanasalat riisiga

Kanasalat riisiga
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 200 g riisi
  2. 1 supilusikatäis sojakastet
  3. 1 teelusikatäis riisiäädikat
  4. 175 g (soja)ube
  5. 500 g küpsetatud kanaliha
  6. 3 peotäit erinevaid salatilehti (kasuta ka kevadisi umbrohulehti)
  7. 100 g kurki
  8. 150 g ananassi
  9. 3 supilusikatäit marineeritud ingverit
  10. 3 supilusikatäit meelepärast kastet (vrapi- või hamburgerikaste vms)
  11. soola, pipart
  1. Keeda riis valmis soolaga maitsestatud vees. Nõruta. Sega sisse sojakaste ja riisiäädikas, vajadusel maitsesta soolaga. Jaga riis kolme kaussi. Jaota neisse veel oad, viilutatud kanaliha, salatilehed, tükeldatud kurk, ananass ja ingver. Nirista üle kastmega, maitseks lisa pipart.