Kevad on salatite päralt: kolm kerget kõhutäit
Ragne Värk, 27.04.2025
Koos kevadega saabuv värskus ja kergus peegeldugu ka toidulaual! See on parim aeg taldrikutele kuhjata vitamiinirikkaid esimesi rohelisi lehti, krõmpsuvaid köögivilju ja üllatava mekiga kastmeid.

Kurgi-kodujuustusalat

- 2 pikka kurki
- 0,5 punast sibulat
- 2 dl konservmaisi
- soovi korral peotäis naadilehti
- 75 g fetat
- 1 küüslauguküüs
- 2 sl hapukoort
- 2 sl majoneesi
- 1 laimi riivitud koort
- 0,5 tl Cayenne’i pipart
- 2 sl hakitud koriandrit
- soola, pipart
Murenda feta kaussi. Haki küüslauguküüs hästi peeneks ja sega kokku ülejäänud kastme koostisosadega. Maitsesta soola-pipraga. Soovi korral täiusta mekki laimimahlaga.
Viiluta kurk (ära koori!). Kui meeldib, poolita kurgiviilud omakorda. Haki sibul hästi peeneks. Nõruta mais korralikult. Sega komponendid kokku. Lisa segades kaste ja tee veel lusikaga ettevaatlikult mõned tiirud. Maitsesta lõplikult ja serveeri.
Spinatisalat pirni ja sinihallitusjuustuga

- 2 suuremat peotäit spinatilehti
- 1 suurem pirn
- 50 g suhkruherneid
- 50 g sinihallitusjuustu
- 2 sl hakitud Kreeka pähkleid
- 2 sl granaatõunaseemneid
Kui meeldib, asenda spinatilehed osaliselt võilille-, nõgese- ja naadilehtedega.
- 3 sl oliiviõli
- 1 sl valge veini äädikat
- 1 tl mahedat sinepit
- 1 tl pehmet mett
- soola, pipart
Sega kokku kõik kastmeained. Maitsesta soola-pipraga. Laota spinatilehed taldrikule. Lisa viilutatud pirn ja poolitatud suhkruherned. Murenda peale sinihallitusjuustu, raputa lisaks pähkleid ja granaatõunaseemneid. Nirista üle kastmega. Serveeri kohe.
Kanasalat riisiga

- 200 g riisi
- 1 supilusikatäis sojakastet
- 1 teelusikatäis riisiäädikat
- 175 g (soja)ube
- 500 g küpsetatud kanaliha
- 3 peotäit erinevaid salatilehti (kasuta ka kevadisi umbrohulehti)
- 100 g kurki
- 150 g ananassi
- 3 supilusikatäit marineeritud ingverit
- 3 supilusikatäit meelepärast kastet (vrapi- või hamburgerikaste vms)
- soola, pipart
Keeda riis valmis soolaga maitsestatud vees. Nõruta. Sega sisse sojakaste ja riisiäädikas, vajadusel maitsesta soolaga. Jaga riis kolme kaussi. Jaota neisse veel oad, viilutatud kanaliha, salatilehed, tükeldatud kurk, ananass ja ingver. Nirista üle kastmega, maitseks lisa pipart.