NÄDALA KOOK
Virsiku-mandlitort filotainaga
Tiina Lebane, 03.01.2025
Maheda mandlikreemi ja virsikutäidisega ning mõnusalt krõmpsuva kattega kooki on lihtne teha. Filotainaga toimetades tasub meeles pidada, et see ei tohi kauaks õhu kätte jääda, muidu see puruneb. Seepärast hoia käepärast niisket rätikut, millega õrnad filolehed katta.

- 1 suur purk virsikuid, u 850 ml
- 2 apelsini
- 1 dl vahukoort
- 200 g mandlijahu
- 2 dl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 2 muna
- 100 g võid
- 6 filotaina lehte
- 75 g seesamiseemneid
Tõsta virsikud sõelale nõrguma.
Pese apelsinid hoolikalt, kuivata ja riivi koor peenelt. Pressi ka mahl välja, peaksid saama umbes 1,8-2 dl mahla.
Mõõda potti 1 dl apelsinimahla, lisa vahukoor, 1 dl suhkrut ja vanillisuhkur. Sega läbi ja kuumuta auravaks. Sega tihedasti, et segu poti põhja kinni ei jääks. Lase veidi jahtuda, siis sega hulka munad.
Sulata 20 g võid. Pintselda 5 tainalehte ükshaaval kergelt võiga ja aseta kergelt ülestikku 26 cm koogivormi põhjale. Aseta peale mandlikreem ja virsikupoolikud. Kata täidis 2 tainalehega ja tõsta tainanurgad keskele kokku.
Pane potti ülejäänud 80 g võid ja 1 dl suhkrut ning kuumuta kuldseks karamelliks. Sega hulka ülejäänud apelsinimahl, lisa ka seesamiseemned ning sega ühtlaseks. Jaga segu lusikaga tõstes koogi peale, jälgi, et segu oleks ka servadel.
Küpseta kooki eelsoojendatud 200-kraadises ahju alumises osas umbes 25-30 minutit. Lase maha jahtuda, soovitavalt hoia ka paar tundi külmkapis, et täidis tahkuks ja kooki oleks lihtsam tükkideks lõigata.