TÄNUVÄÄRT ROOG

Ahjupada sealiha ja seentega

Tiina Lebane, 05.04.2025

Ahjus haudunud pajaroog on jahedal ajal tänuväärt roog. Soojendab ja toidab terve pere ning on maitsev ka järgmisel päeval soojendatult. Keeda kõrvale odrakruupe − see on mõnus ja teistmoodi lisand kartuli või riisi asemel.

Valmistamise aeg
45 minutit + 75-80 minutit ahjus
Kogus
6 portsjonit
Koostisosad
  1. 2 sibulat
  2. 3 küüslauguküünt
  3. 3 sellerivart
  4. 500 g pruune šampinjone
  5. 2 sl nisujahu
  6. pipart
  7. soola
  8. 1 kg taisemat sealiha
  9. õli praadimiseks
  10. 4 dl köögiviljapuljongit
  11. 8 tüümianioksa + peale
  12. 3,5 dl odrakruupe
  13. 1  loorberileht
Valmistamine
  1. Valmista kõigepealt ette köögiviljad ja seened. Koori sibulad ja küüslaugud ning viiluta õhukeselt. Lõika sellerivarred umbes 1 cm seibideks ja seened suuremateks sektoriteks.

  2. Pane kilekotti jahu, 1 tl soola ja 0,5 tl purustatud pipart. Lõika liha umbes 3 cm kuubikuteks, pane kotti ja raputa, nii et kõik lihakuubikud saaksid jahuseks. Kuumuta pannil umbes 2 sl õli ja prae lihakuubikud osade kaupa kõrgel kuumusel igast küljest pruunikaks. Kui vaja, lisa praadimise ajal õli. Tõsta lihatükid ahjupotti.

  3. Lisa pannile õli ja vala juurde hakitud köögiviljad ja seened. Kuumuta segades umbes 5 minutit, vala peale puljong ja kuumuta paar minutit. Siis vala segu ahjupotti liha juurde ja sega läbi, lisa tüümianioksad. Kata ahjupott kaanega ja tõsta eelsoojendatud ahju 200 kraadi juurde. Hauta tund aega kaane all, siis võta kaas ära ja küpseta veel umbes 15-20 minutit, et kaste paksemaks keeks. Proovi maitset ja lisa vajadusel soola-pipart.

  4. Enne pajaroa valmimist keeda kruubid vastavalt pakendil olevale õpetusele. Lisa keeduveele soola ja ka 1 loorberileht, see annab kruupidele hea lisamaitse.

  5. Serveerides tõsta taldrikule kruubid ja pajarooga koos kastmega. Puista peale hakitud tüümiani.