MAITSETE ADVENDIKALENDER
Pardikoivad apelsinikastmes
Pille Enden, 23.12.2024
Part ja apelsin on ideaalsed partnerid, nende klassikaline kooslus toimib üheskoos suurepäraselt. Pikaajaline hautamine toob maitsed hästi välja ja seob kõik koostisosad ühtseks tervikuks. Kui soovid krõbedat parti, võta koivad peale pehmeks hautamist kastmest ja pane mõneks minutiks ahju grillrežiimile 230 kraadi juurde pruunistuma. Õhuline selleri-kartulipüree on sobiv lisand roa juurde.
- 4 pardikoiba
- 0,5 dl nisujahu
- 2 sl õli
- 400 g fenkolit
- 1 sibul
- 3 keskmist apelsini
- 3 küüslauguküünt
- 2 sl apelsinilikööri või 1 sl pruuni suhkrut
- 2 sl palsamiäädikat
- 2 dl kuiva punast veini
- 25 g võid
- 4 dl kanapuljongit
- 4 tähtaniisi
- soola
- musta pipart
Sega jahu hulka soola ja pipart. Veereta pardikoibi jahus.
Kuumuta õli pannil keskmisel kuumusel. Raputa pardikoibadelt üleliigne jahu maha ja prae õlis igast küljest pruuniks.Tõsta haudepotti.
Lõika fenkol pikuti 4 sektoriks. Pane pannile ja prae 1-2 minutit, mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta pardikoibade juurde.
Koori sibul ja haki jämedalt. Prae pannil mõõdukal kuumusel 7-8 minutit, kuni see on pehmenenud.
Vahepeal lõika ühest apelsinist neli 1 cm paksust viilu ja tõsta kõrvale. Koori 1 apelsinist koor hästi õhukeselt, ainult oranž osa. Pressi 2 apelsinist mahl.
Koori ja haki küüslauk, lisa sibulale ja prae 1 minut. Kalla pannile apelsiniliköör (või lisa suhkur), äädikas ja vein ning lase 2-3 minutit podiseda, kuni maht väheneb poole võrra. Sega juurde apelsinikoor, -mahl, või, kanapuljong, tähtaniis ja maitseks soola ning pipart. Kuumuta läbi ja kalla pardikoibadele.
Kuumuta keemiseni, alanda kuumust, kata pott kaanega ja lase 1 tund haududa. Lisa potti apelsiniviilud ja hauta veel kaane all 30 minutit.
- 500 g juursellerit
- 500 g kartuleid
- 1,5 dl köögikoort
- 30 g võid
- 2 tl Dijoni sinepit
- 2 sl hakitud peterselli
Püree valmistamiseks koori juurseller ja kartulid. Lõika tükkideks ja keeda soolakas vees hästi pehmeks, umbes 25-28 minutit. Kalla vesi ära ja pane pott kuumale pliidile tagasi, auruta kuivemaks.
Tambi kartul ja seller pudruks. Lisa kuum koor, või ja sinep. Klopi ühtlaseks ja maitsesta soola ning pipraga. Sega hulka hakitud petersell. Serveeri pardikoibi kastme ja kartuli-selleripüreega.