RAGNE VÄRK SOOVITAB: nende kolme retseptiga saab su jõululauast tõeline hitt!
Ragne Värk, 20.12.2024
Usinatel perenaistel on jõuluõhtusöögi plaanid kindlasti juba tehtud. Kui oled veel inspiratsiooni otsimas, leiad seda siinsest ahvatlevast retseptikolmikust.
Traditsiooniline munaliköör
Munalikööri ehk teisisõnu eggnogg traditsioon pärineb Inglismaalt. Mõnusalt tummine jõulujook valmib enamasti maitseainetest, koorest, piimast ja munakollastest.
- 4 munakollast
- 0,75–1 dl suhkrut
- 3 dl täispiima
- 0, 25 tl kaneeli
- 0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
- 2 tk tähtaniisi
- 2 dl vahukoort
- 8 cl rummi (soovi korral)
Vahusta munakollased suhkruga kohevaks vahuks. Pane potti piim ja maitseained ning kuumuta keemiseni (ära keema lase!). Seejärel nirista kuum segu munakollaste hulka, ise samal ajal hoolikalt vispeldades. Vala juurde vahukoor. Tõsta pott tagasi tulele ja kuumuta mõned minutid, kuni segu pisut pakseneb. Vispelda korralikult, et segu tükki ei tõmbuks!
Viimaks lisa soovi korral rumm, sega läbi ja serveeri.
Võid valmistada nii alkoholiga kui ka ilma.
Seapraad jõuluvürtsidega
Traditsioonilist seapraadi on täiustatud jõuluvürtsidega. Boonusena valmib prae küpsemise ajal samas potis ka hapukapsalisand ja kaste.
- 2 kg seakaelakarbonaadi
- soola, pipart, suhkrut
- 1 kg hapukapsast
- 1 tl mett
- 1 sl magusat sinepit
- 2 sl teriyaki kastet
- 1 sibul
- 4 küüslauguküünt
- 4 nelgitera
- 2 loorberilehte
- 1 kaneelipulk
- 1 dl punast veini
- mõned rosmariinioksad
Maitsesta liha korralikult soola-pipraga. Tõsta ahjuvormi hapukapsas, raputa peale suhkrut. Sega kokku mesi, sinep ja teriyaki ning määri liha sellega kokku. Aseta liha vormi, lisa sibulaviilud, poolitatud küüslauguküüned. Pane vormi ka nelgiterad, loorberilehed ja kaneelipulk. Vala vormi punane vein ja laota lihale mõned rosmariinioksad. Küpseta 225 kraadi juures 15 minutit. Siis aseta peale kaas ja küpseta 160 kraadi juures 2,5 tundi.
Soovi korral vala kastmesse vahukoort tummisemaks ja kooresemaks lõpptulemuseks.
Kohupiimavaarakud
Jõululauale sobivad lihtsad kodused kohupiimapirukad väga hästi. Ehedad ja paraja magususega küpsetised panevad söömingule maitseka punkti.
- 200 g nisujahu
- 0,5 tl soodat
- 50 g suhkrut
- 0,25 tl soola
- 1 muna
- 2 sl hapukoort
- 50 g toasooja võid
- 50 g toasooja võid
- 3 sl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 400 g kohupiima
- 1 tl sidruni riivitud koort
- 3 sl nisujahu
- 0,5 munakollast
- 0,5 muna
Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa muna ja hapukoor ning sega lusikaga ühtlasemaks. Lisa või ja sõtku tainas ühtlaseks. Aseta valminud tainapall külmkappi üheks tunniks.
Täidise valmistamiseks aja toasoe või suhkrutega vahule. Sega juurde kohupiim, sidrunikoor ning jahu. Klopi muna kausis lahti ning sega pool sellest kohupiimatäidisesse. Rulli jahedas seisnud tainas jahusel pinnal õhemaks. Kui tainas rulli külge haakub, lisa tainale pisut jahu.
Otsi välja sobiv klaas või pokaal (Ø 10–12 cm) ja vormi tainast ümmargused kettad. Määri ketaste ühele poolele kohupiimatäidis. Tõsta katmata pool ettevaatlikult täidisele. Suru tainaotsad kahvliga omavahel kokku. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määri üle lahtiklopitud munaga. Küpseta 220 kraadi juures 12–15 minutit.