MAITSETE ADVENDIKALENDER
Röstitud kõrvitsa salat jõhvikate, pähklite ja fetajuustuga
Pille Enden, 23.12.2024
Kõrvitsasalat passib nii kergeks eineks kui eelroaks. Natuke magus ja natuke soolane roog pakub mõnusa maitseelamuse. Fetajuustu asemel võib salatisse panna ka kitsejuustu, kui see rohkem meeldib. Kõrvitsa röstimisel on oluline jälgida, et see liiga pehmeks ja pudruseks ei küpseks. Kuna kõrvitsad on erinevad, siis ei pruugi retseptis toodud aeg kõikide puhul ühtemoodi kehtida.
- 1,5 kg kõrvitsat
- 3 sl õli
- 0,5 sl agaavi-või vahtrasiirupit
- 0,25 tl jahvatatud (suitsu-) paprikat
- 0,5 tl jahvatatud kaneeli
- 1 punane sibul
- 1,5 dl pekani või Kreeka pähkleid
- 0,75 dl kuivatatud jõhvikaid
- 200 g feta juustu
- rosmariinioks, soovi korral
- soola
- musta pipart
- 4 sl oliiviõli
- 1,5 sl palsamiäädikat
- 1 tl mett, agaavi- või vahtrasiirupit
Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori kõrvits, lõika viljaliha 1,5 cm kuubikuteks. Sega kuubikud kausis õli, siirupi, kaneeli ja paprikaga. Maitsesta soola ja pipraga.
Tõsta kõrvitsatükid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti vahepeal keerates 20-30 minutit, kuni tükid on pehmed.
Vispelda kastmeks oliiviõli, palsamiäädikas, mesi või siirup ning maitsesta soola ja pipraga.
Koori sibul ja lõika hästi õhukesteks viiludeks. Sega suuremas kausis kastmega ja jäta maitsestuma. Poolita pähklid või haki jämedalt. Rösti kuival pannil.
Võta kõrvits ahjust. Tõsta kõrvitsatükid kaussi kastmesse, lisa jõhvikad ja röstitud pähklid ning sega läbi. Puista peale tükeldatud juust. Kui soovid, puista peale hakitud rosmariini. Serveeri kohe soojalt.