Hea vihje päkapikule: poeta susside sisse isetehtud küpsiseid

Ragne Värk, 13.12.2024

Isetehtud kink tuleb alati südamest! Pealekauba paned söödava kingitusega alati täppi – silmad löövad särama nii suurtel kui ka väikestel.

Šokolaadiküpsised

Šokolaadiküpsised
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
10 portsjonit
  1. 50 g neljaviljahelbeid
  2. 50 g nisujahu
  3. 25 g pruuni suhkrut
  4. 1 muna
  5. 50 g toasooja võid
  6. 50 g meelepärast hakitud šokolaadi
  1. Sega kuivained omavahel, lisa muna, või ja šokolaaditükid. Tee ühtlane tainas. Vormi 10 pallikest ja suru käega pisut lamedamaks. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 12–14 minutit.

Piparkoogi-martsipaniküpsised

Piparkoogi-martsipaniküpsised
Foto: fragment (Ragne Värk)
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
10 portsjonit
  1. 50 g marmelaadi
  2. 100 g piparkoogitainast
  3. 75 g martsipani
  4. 75 g tumedat või valget šokolaadi
Peale:
  1. tumedat šokolaadi, roseepipart
  1. Lõika marmelaad kümneks tükiks. Sega kokku piparkoogitainas ja martsipan. Sõtku mõned minutid. Vormi 10 pätsikest ja peida iga tainapalli sisemusse marmelaaditükike. Vajuta kuhjad pisut madalamaks ja küpseta 180 kraadi juures 10–12 minutit.

  2. Kaunistamiseks nirista küpsised üle sulatatud tumeda šokolaadiga ja anna efekti roseepipra teradega.

Šokolaadikreemiga muretainaküpsised lastele

Šokolaadikreemiga muretainaküpsised
Foto: fragment (Ragne Värk)
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
10 portsjonit
  1. 150 g muretainast
  2. 10 tl šokolaadikreemi
  1. Rulli muretainas jahusel pinnal õhukeseks ja lõika ümmarguse vormiga välja 20 ketast. Tee pooltele pisikese ringikujulise vormiga sisse augud. Küpseta 180 kraadi juures 10–12 minutit. Lase jahtuda. Määri alumistele pooltele šokolaadikreemi ja vajuta peale auguga küpsised.

Kreeka pähkli küpsised

Kreeka pähkli küpsised
Foto: fragment (Ragne Värk)
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
10 portsjonit
Tainas:
  1. 500 g toasooja võid
  2. 25 g suhkrut
  3. 0,5 muna
  4. 1,5 dl jahu
  5. 0,5 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
  1. 1 purk keedetud kondenspiima
  1. Vahusta toasoe või suhkruga vahule. Lisa segades muna. Sega kuivained omavahel ja lisa segades tainasse. Lase tainal 20–30 minutit külmkapis seista.

  2. Määri pähkliraua pesad korralikult õliga kokku ja pista igasse auku pisike tainapall (suurusega umbes 6 g). Suru rauad kinni ja aseta pliidile (võimalusel kasuta alati puupliiti). Küpseta pealt kuldpruuniks, kuid vahepeal piilu värvust. Eemalda ettevaatlikult vormist ja valmista samamoodi ülejäänud. Lase neil täielikult jahtuda, seejärel täida keedetud kondenspiimaga ja suru omavahel kokku. Raputa üle tuhksuhkruga.