MAAILMA KÖÖK. FILIPIINID
Kleepuv riisikook
Ragne Värk, 14.12.2024
Jõuluajal pannakse paljudes maades lauale riisimagustoidud. Meeldiva üllatuse pakub kindlasti ka see mõnusalt teistsugune amps.
- 6 dl pudru- või sushi-riisi
- 2 purki (2 × 400 ml) kookospiima
- 3 dl vett + vett riisi leotamiseks
- 1 tl soola
- 1 purk (400 ml) kookospiima
- 4 dl heledat pruuni suhkrut
Leota riisi vees 6–8 tundi. Nõruta ja tõsta paksu põhjaga potti. Vala juurde kookospiim ja 3 dl vett, maitsesta soolaga. Lase keema tõusta ja hoia keskmisel kuumusel umbes 30 minutit. Keeruta vahepeal kindlasti lusikat, et riis põhja ei kõrbeks. Tõsta segu ahjuvormi (18 cm × 25 cm). Eelnevalt võid vormi üle piserdada oliiviõliga.
Katte valmistamiseks pane kookospiim ja suhkur potti. Hoia keskmisel tulel aeg-ajalt segades suhkru lahustumiseni. Kuumuta veel 5–7 minutit segu paksenemiseni. Vala pool valminud kastmest riisisegule ja küpseta 175 kraadi juures 20–30 minutit. Umbes 10 minutit enne küpsemise lõppu vala juurde ülejäänud kaste. Küpseta lõpuni, lase pisut jahtuda ja serveeri.
Mis see on?
Filipiinidelt pärit riisikooki ehk biko’t tehakse kleepuvast riisist. Rooga tuntakse ka riisipudingu nime all. Valmistamiseks segatakse riis kookospiima ja suhkruga ning keedetakse paksuks tihedaks koogiks. Magusust, maitset ja täiendavat tekstuuri lisab peale valatav karamelline kaste, mis keedetakse kokku pruunist suhkrust ja kookospiimast.
Traditsiooniliselt küpsetatakse maiust suurtes vokkpannides tasasel tulel. Aeglase ja õrna segamise tulemuseks on pehmed riisiterad, millest küpseb rikkalik ja kreemjas hõrgutis.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Biko võid osaliselt ette valmis teha, siis jääb serveerimispäeval vaid küpsetamise vaev. Leota esimesel päeval riisi koos veega. Teisel päeval keeda riisisegu potis valmis. Tõsta ahjuvormi ja lase toatemperatuuril täielikult jahtuda. Nüüd kata toidukilega ja hoia külmikus kuni kaks päeva. Kolmandal päeval valmista pruuni suhkruga karamelline kaste ja vala segule peale. Küpseta vastavalt juhistele.
Maius maitseb paremini, kui serveerid seda soojalt või toatemperatuuril valmistamispäeval või sellele järgneval päeval. Hoia toatemperatuuril kaanega anumas. Valmis küpsetatud biko ei sobi pikemaks säilitamiseks.
Nii saab ka! Hea teada!
Leota riisi vees vähemalt 6–8 tundi. See võimaldab keetmata riisiteradel paisuda, tänu sellele lüheneb keetmisaeg. Kui leotamiseks aega napib, jäta see etapp vahele, ehkki kannatada võib pehme tekstuuri saavutamine.
Antud retseptis kasutasime heledat pruuni suhkrut, kuid katte võid teha ka tumedast. Sel juhul jääb lõpptulemus jõulisem, karamellisem ja intensiivsem.