JUUSTUSÕPRADE LEMMIK
Mac’n’cheese brokoliga
Tiina Lebane, 03.01.2025
Juustusõprade lemmik, mac’n’cheese ehk kuulus juustukastmega pastavorm, saab siin seltsiks ka brokoli koos kõigi selle vitamiinidega. Ära brokolit väga peeneks lõika, et see ahjukuumuses liiga pehmeks ei küpseks. Parim küpsus on selline, mis brokolit süües ka hammastele tööd annab.
- 250 g pastat
- 50 g võid
- 3 sl nisujahu
- 4 dl 20% toidukoort
- 4 dl piima
- 1 sl teralist sinepit
- 1 puljongikuubik
- 200 g riivitud Cheddarit
- 1 tl soola
- 0,5 tl pipart
- 0,5 tl jahvatatud muskaati
- 2 sl magus-vürtsikat tšillikastet
- 1 brokoli, u 300 g
- 125 g mozzarella’t
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees umbes kolmandiku võrra lühemat aega, kui pakendil on öeldud. Vala sõelale, loputa külma veega üle ja jäta nõrguma.
Sulata või poti põhjas, lisa jahu ja kuumuta segades, kuni see hakkab mullitama. Lisa toidukoort osade kaupa ja kogu aeg segades, et jahu ei jääks tükki. Kui kaste on ühtlane, lisa ka piim ja sinep ning murenda hulka puljongikuubik. Kuumuta kaste keemiseni. Tõsta tulelt ning sega hulka 150 g juustu ja kõik maitseandjad. Jäta jahtuma.
Tükelda brokoli väiksemaks. Sega kausis kokku pasta, brokoli ja kaste. Vala kõik sobivasse ahjuvormi, rebi mozzarella tükkideks ja tõsta roale, kõige peale puista ülejäänud 50 g riivitud juustu. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Kui soovid, küpseta lõpus mõni minut ülevalt kuumusega või grillrežiimil, et tipud värvuksid ahvatlevalt pruunikaks. Lase mõni minut jahtuda ja söö ahjukuumalt.