MAITSETE ADVENDIKALENDER
Veiselihapada mustade ploomidega
Tiina Lebene, 13.12.2024
Külmal ajal on tummine ja parajalt kaua haudunud pajaroog just see, mis tuju tõstab ja kõhtu täidab. Veinis maitsestunud mustad ploomid annavad roale puuviljase maitse, mis koos tugevate vürtside – kaneeli ja suitsupaprikapulbriga annab nii ahvatleva aroomi kui ka hea tekstuuri ja väljanägemise.
- 200 g musti ploome
- 2 dl punast veini
- 800 g veise praetükk
- õli praadimiseks
- 3 sibulat
- 3 küüslauguküünt
- soola
- pipart
- 1 tl suitsupaprikapulbrit
- 1 tl kaneeli
- 2 tl kuivatatud tüümiani
- 2 sl tomatipastat
- 5 dl veisepuljongit
- 2 loorberilehte
Lõika ploomid pooleks, vala peale punane vein ja lase paar tundi maitsestuda.
Lõika liha parajateks suupärasteks tükkideks. Koori sibulad ja küüslaugud ning haki jämedalt.
Kuumuta pannil õli ja pruunista lihatükid osade kaupa kõrgel kuumusel üle, tõsta pannilt ära. Alanda kuumust, kui vaja, lisa õli ja prae sibul-küüslauk veidi pehmemaks. Pane lihatükid tagasi pannile, maitsesta 1 tl soola ja 0,5 tl pipraga. Lisa ka suitsupaprikapulber, kaneel, tüümian ja tomatipasta ning kuumuta segades 2-3 minutit. Vala pannile puljong, lisa loorberilehed ja hauta pajarooga kaane all madalal kuumusel umbes 1 tund. Nüüd tõsta kaas poikvele ja jätka hautamist umbes 20 minutit, kuni kaste on paksemaks keenud.
Lisa pannile ploomid koos veiniga ning hauta veel umbes 10 minutit. Proovi maitset ja lisa soola-pipart, kui vaja.
Serveeri mõnusa kukliga või keedukartulitega.