Head vahtrasiirupipäeva! Valmistage üks kosutav late
Merilin Siimpoeg, 17.12.2024
Vahtrasiirupil on ainulaadselt rikkalik, kergelt karamelline maitse. Lisaks magususele on tal ka kerge suitsune või pähkline alatoon, mis annab sellele tavalisest siirupist sügavama nüansi.

Peaaegu kogu maailma vahtrasiirup toodetakse Kanadas ja Ameerika Ühendriikides. Esimesena hakkasid vahtrapuude mahlast siirupit valmistama Põhja-Ameerika kirdeosa põlisrahvad. Euroopast tulnud asunikud täiustasid tootmismeetodeid.
Vahtrasiirupit kasutatakse sageli pannkookide, vahvlite, Prantsuse röstsaia, kaerahelbepudru ning paljude muude magusate ja soolaste toitude maitsestamiseks. Seda lisatakse ka küpsetistesse ja jookidesse.
Kosutav jook jahedatesse talveõhtutesse on vürtsikas kõrvitsa-latte, millesse vahtrasiirup lisab mõnusat karamellimekki.
Vürtsikas latte kõrvitsaga
1 suur klaasi- või purgitäis
3 sl muskaatkõrvitsapüreed
2 väikest tassi espressot või 75 ml kanget kohvi
175 ml piima
1,5 sl vahtrasiirupit
0,5 tl vanillipastat
teelusikaotsaga kaneeli
teelusikaotsaga kardemoni
teelusikaotsaga jahvatatud ingverit
veidi riivitud muskaatpähklit
Peale:
vahukoort
vürtse
Kaunistamiseks:
2 sl röstitud mandlilaaste
30 g valget šokolaadi
Kui soovite klaasi- või purgiääre kaunistada, siis alustage sellest. Tehke krõbedad mandlilaastud sõrmede vahel peenemaks puruks. Sulatage šokolaad vesivannil. Määrige lusika abil purgi ülemine äär sulašokolaadiga kokku. Seejärel vajutage šokolaadiga äär mandlilaastupuru sisse. Niristage veidi valget šokolaadi ka purgi siseseinale, et jook jääks efektsem.
Segage väikeses potis omavahel kõrvitsapüree, kohv, piim, vahtrasiirup, vanillipasta ja vürtsid. Kuumutage ja vispeldage samal ajal. Siin on hea kasutada väikest elektrilist piimavahustajat, millega saate latte segu kergelt vahuseks ajada. Võite kasutada ka tavalist visplit. Valage jook läbipaistvasse kuumakindlasse purki. Kaunistage vahukoore ja vürtsidega. Serveerige kohe.