MAAILMA KÖÖK. INDIA
Tõeline maitsepahvak
Ragne Värk, 17.10.2024
Iga India köögi tulihingeline austaja on vähemalt korra elus söönud võikana. Tummine taldrikutäis muutub kohe asendamatuks, sest aitab kiiremini mööda saata pimedaid sügisõhtuid.

- 1,5 kg kanaliha (ainult kintsuliha või erinevaid kanatükke)
- 1 tl Cayenne’i pipart
- 2 tl jahvatatud koriandrit
- 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1 tl garam masala’t
- 200 g maitsestamata jogurtit
- 4 sl võid
- 3 tl vürtsköömneid (seemnetena)
- 3 sibulat
- 5 küüslauguküünt
- 3 sl hakitud ingverijuurt
- 150 g India pähkleid
- u 1 dl vett
- 600 g tomateid
- 200 ml purustatud tomateid
- soola, pipart, pruuni suhkrut
- 3 loorberilehte
- 2 kaneelipulka
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- 1 tl nelki
- 3–4 tl soola
- 1 tl Cayenne’i pipart
- 2 tl pruuni suhkrut
- 1 tl kurkumit
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1 tl garam masala’t
- 100 ml kreemjat kookospiima
- 0,5 laimi pressitud mahla
Tükelda vajadusel liha. Sega kokku marinaadi maitseained ja lisa koos jogurtiga lihale. Masseri korralikult ja tõsta külmkappi vähemalt kolmeks tunniks kuni üle öö.
Kastmeks sulata pannil 2 sl võid. Lisa vürtsköömned, kuumuta läbi. Haki sibul, küüslauguküüned ja ingverijuur. Lisa esmalt sibul, kuumuta pehmenemiseni. Nüüd on küüslauguküünte ja ingveri kord. Hoia tulel, kuni kõik on läbi küpsenud. Pane kannmikserisse, lisa pähklid ja surista ühtlaseks. Lisa vett nii palju, et saaksid pehme massi. Tõsta kõrvale.
Kuumuta samal pannil ülejäänud kogus võid, lisa tükeldatud tomat ja hoia mõned minutid tulel. Lisa purustatud tomatid ja kuumuta veel paar minutit. Maitsesta segu soola, pipra ja suhkruga. Tee tomatisegu kannmikseris ühtlaseks.
Eemalda kanalt üleliigne marinaad ja prae liha suurel pannil õlis läbi. Sega omavahel kõik pannile minevad maitseained (v.a kookospiim). Tõsta pannile. Vala juurde sibula- ja tomatisegu ning sega hoolikalt. Lase keema tõusta ja hauta madalal kuumusel umbes 20 minutit. Sega juurde kookospiim ja maitsesta lõplikult, vajadusel lisa laimimahla. Serveeri riisi ja lameleivaga.
Mis see on?
Delhist pärit rikkalikku mugavustoitu tuntakse kohalike seas nime all murgh makhani ehk tegemist on kanaroaga, mida keedetakse koos vürtside, tomati ja rammusa sibula-pähklikastmega. Kanalihast valmiva karri puhul ei tohi tõelise eheduse tabamiseks maitseainetega koonerdada. Sa pead tundma kõike!
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Traditsiooniliselt serveeritakse riisi ja naan-leivaga. Kuna kastet jagub ohtralt, saad leiba mõnusalt sinna sisse kasta. Paku kõrvale värsket koriandrit ja kindlasti laimi- või sidruniviile, et vajadusel rooga veelgi rohkem ellu äratada.
Nii saab ka!
Võikana retseptid näevad alati ette linnuliha marineerimist jogurtis. See etapp on vajalik, sest muudab liha veelgi pehmemekas ja õrnemaks. Võimalusel pane liha jogurtimarinaadi juba eelmisel õhtul. Kui nii palju aega pole, piisab minimaalselt kolmest tunnist marinaadis.
Valmista võikana vaid kintsulihast, eelista seda kindlasti broilerifileele. Kintsuliha jääb lõpptulemusena oluliselt mahlasem. Samuti võid valmistamiseks kasutada erinevaid kondiga kanatükke. Sel juhul pea meeles, et võrreldes kintsulihaga tahavad kondiga tükid rohkem praadimist-haudumist. Valmistamiseks kasutatakse tihti samal ajal kondiga ja kondita tükke.
Kookospiim lisa valmistamise lõpus. Selle asemel võid kasutada ka rammusat vahukoort või siis piima, jogurtit või hapukoort. Kookospiim annab aga veel enam maitseid.
Soovitused ja nipid:
Garam masala on India köögile omane ja tähendab otseses tõlkes tuliseid vürtse. See on üks lihtsamaid viise anda indiapärast hõngu, ehkki selle maitseaine koostisel on palju variatsioone ja see võib tihti maitseomadustelt erineda.
India roogades sagedasti kasutatav vürts- ehk juustuköömen on aromaatne ja omapärase maitsega ürt. Kindlasti ära aja segamini köömnega, mille puhul on tegemist täiesti teist päritolu maitseainega.
Kastme tarvis pole vaja sibulaid ja küüslauguküüsi piinlikult peeneks hakkida, sest teed need hiljem kannmikseris niikuinii ühtlaseks.
Võikana valmistamisele kulub pisut aega. Sobib hästi ka külmutamiseks, et vajadusel kiiresti sulatada-kuumutada. Sügavkülmas säilib umbes kaks kuud.
Võid roa valmis teha juba eelneval päeval. Seistes maitsed ei halvene, pigem lisandub neid. Järgmisel päeval kuumutades lisa kastmele kookospiima, et saavutada sama pehme ja siidine lõpptulemus nagu valmistamispäeval.