Vaheldust harjumuspärasesse: Ragne Värk jagab kolme lihtsat retsepti, mis toovad eksootikat hoidiseriiulisse

Ragne Värk, 19.09.2024

Luba vaheldust harjumuspärasesse hoidistamisse – siinsetes retseptides teevad oma etteaste ootamatud ja põnevad kooslused.

Viigimarjamoos

Suurepärane juustumoos üllatab oma mõnusalt tummise tekstuuriga. Toredaks üllatajaks on pisikesed ja krõmpsuvad viigimarjaseemned, mis toovad tekstuurile täiendust.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 500 g viigimarju
  2. 150 g pruuni suhkrut
  3. 2 sl vett
  4. poole sidruni mahl
  1. Eemalda viigimarjadel ülemine kõvem osa ning lõika viljad neljaks. Tõsta kõik komponendid potti ja lase segul keema tõusta, seejärel hauta madalal kuumusel umbes 20 minutit. Aeg-ajalt sega, et viigimarjad puruneksid. Lõpptulemusena peaks moosis olema nii suuremaid viigimarjatükke kui ka ühtlasemat tekstuuri.

  2. Valmis hoidis pane kohe eelnevalt ettevalmistatud kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

  3. Suurepärane juustumoos! Sobib hästi ka riisi- ja kaerahelbepudrule.

Suvikõrvitsakuubikud ananassimahlas

Päris kindlasti on tegu selle hooaja trendikaima suvikõrvitsahoidisega. Kui vaem on pistetud suvikõrvitsaid magusasse äädikamarinaadi, siis see hoidis valmib hoopis ananassimahla abil. See annab suvikõrvitsakuubikutele mõnusalt magusat mekki ja lõpptulemus maitseb justkui mõni hõrk lõunamaine puuvili.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 1,2 kg suvikõrvitsa viljaliha
  2. 400 g suhkrut
  3. 600 ml ananassimahla
  4. 1 sidruni pressitud mahl
  1. Lõika suvikõrvits kuubikuteks ja pane potti. Lisa ülejäänud ained ning lase segul keema tõusta. Seejärel keeda keskmisel kuumusel umbes 20 minutit, kuni suvikõrvits on klaasjas, kuid mitte veel pehme ja pudrune.

  2. Tõsta kuum hoidis kohe purkidesse ja kaaneta.

  3. Maiusta niisama või serveeri Kreeka jogurti või vanillijäätisega.

Pirni-porgandimarmelaad

Porgandit reedab siin moosis vaid värv – tegu on magusa apelsinimekise pirnihoidisega.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
25 minutit
Kogus
1 portsjon
  1. 400 g pirne
  2. 150 g porgandit
  3. 100 g suhkrut
  4. 1 apelsini riivitud koor
  5. poole apelsini pressitud mahl
  1. Koori ja puhasta pirnid ja porgandid. Tükelda pirnid, riivi porgandid ja tõsta potti. Lisa suhkur, apelsinikoor ja -mahl ning lase segul keema tõusta. Seejärel hauta madalal kuumusel porgandi pehmenemiseni. Püreesta hoidis ja kuumuta seejärel kiirelt uuesti läbi. Tõsta purki, kaaneta.

  2. Kasuta sarnaselt tavalistele magusatele moosidele!