MAAILMA KÖÖK. Ungari

Kuhjaga klimpe!

Ragne Värk, 06.09.2024

Madjarite traditsiooniline toit koosneb kindla kujuta pisikestest keedetud tainatükkidest. Kui valmistad veel juurde kastme, saad väga toeka kõhutäie.

Valmistamise aeg
25 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 2 muna
  2. 1,5 dl külma vett
  3. 0,5 tl soola
  4. 4 dl nisujahu
  1. Vispelda ühtlaseks munad, vesi ja sool. Pane jahu juurde kolmes osas, sega iga lisamise järel korralikult. Lase tainal kümme minutit toatemperatuuril seista.

  2. Aja vesi keema ja maitsesta soolaga. Poeta tainatükikesed vette. Klimbid on valmis, kui need pinnale tõusevad. Nõruta ja serveeri meelepäraste lisanditega.

  3. Lihtne!

Mis see on?

Nokedli puhul on tegemist värske pastaga või siis sarnaneb see olemuselt klimpidega. Seesugused klimbikesed meenutavad väga ka Saksa klassikalist rooga spaetzle’t.

Selle retsepti puhul on liiast tuua võrdlusi pastatainaga. Nokedli tainas on vedelama konsistentsiga ja meenutab pigem paksu pannkoogitainast.

Foto: Ragne Värk

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Ungaris serveeritakse tavaliselt guljaši või lihtsalt võiga. Või kasuks otsustades sulata see eelnevalt pannil, lisa küüslauku ja ürte ning prae klimbid selles kergelt läbi.

Vabas vormis klimbid imavad vedelikku väga hästi. Tihti katsetatakse mitmete maitsetega ja pastaroogadest inspireerituna vali lisandiks mõni koorene kaste. Võid kokku segada ka pestoga ning serveerida rohke parmesani ja oliiviõliga. Samuti sobib neid pakkuda ainult hapukoorega.

Klimbid on parimad kohe peale keetmist, kuid kiirelt jahutades ja seejärel õliga kokku segatult säilivad värskena kaks-kolm päeva. Soojendamiseks pista lihtsalt pooleks minutiks keevasse vette. Sobivad ka sügavkülmutamiseks, tõsta vaid jahutatud klimbid säilituskarbiga oma aega ootama. Tarbi ära kolme kuu jooksul.

Nii saab ka!

Erinevalt pastast ei pea nokedli’t lahti rullima ega kindlaks kujuks vormima. Roa peamiseks omaduseks on kindla kuju puudumine. Pastamasina ja rullimise asemel tilgutatakse vedelapoolsem tainas läbi spetsiaalse nuudliriivi keevasse vette. Selle puudumisel võta appi lusikas ja lõikelaud: laota tainas alusele nii, et saaksid selle äärest hakata vette lõikuma pisikesi tainatükikesi. Kasta vahepeal lusikat vette, et tainas külge ei kleepuks. Teise variandina võid niristada tainast keeduvette, ise samal ajal kääridega tükeldades. Kleepumise vältimiseks pead kääre samuti vahepeal vette kastma.

Kui tahad, tõsta tainast lihtsalt teelusika abil pisikeste tükkidena, kuid see võtab omajagu aega.

Soovitused ja nipid:

  • Taina valmistamiseks kasuta kindlasti külma vett.

  • Parima lõpptulemuse saavutad, kui munad on pool tundi seisnud toatemperatuuril.

  • Taina võid valmis segada mikseriga või käsitsi.

  • Keetmisel kehtib sama reegel nagu pasta puhul – vesi olgu paraja soolasuse või isegi soolakas.

  • Kui valmis klimbid kleepuvad enne serveerimist kokku, lisa segades juurde pisut oliiviõli.