Kolm hõrku pirukaretsepti Ragne Värgilt

Ragne Värk, 23.08.2024

Pange end valmis, sest siit tulevad hooaja popimad pirukaretseptid. Peaosas säravad kukeseened, lõhe ja kapsas. Toitvad küpsetised asendavad lihtsalt ja maitserikkalt üht söögikorda.

Kukeseenepirukad

Sügishooaja vaieldamatu hitt! Lihtsuses peitub võlu ja selle tõestuseks on mõnusad kukeseenepirukad.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 300 g pärmi-lehttainast
  2. 300 g kukeseeni
  3. 0,5 sibulat
  4. 1 sl tilli
  5. 3 sl sulatatud juustu
  6. 3 sl riivitud juustu
  7. soola, pipart
  1. Lõika tainas kolmeks. Kui kasutad valmislõigatud plaate, jääb see protsess vahele.

  2. Puhasta kukeseened, suuremad tükelda. Prae õlis klaasjaks hakitud sibul, poole pealt lisa seened, maitsesta soola-pipraga. Sega juurde till ja küpseta paar minutit seente valmimiseni. Määri tainaplaatidele sulatatud juustu, ääred jäta pisut katmata. Tõsta katmata jäetud ääred pirukale, et moodustuks veidi kõrgem serv. Jaota pirukatele seenesegu ja raputa üle riivjuustuga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 20 minutit.

Koorene lõhepirukas

Õhukesel muretainast põhjal on ohtralt lõhetäidist. Tõeline klassik viib keele alla ahjusoojalt, kuid ka jahtunult.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
50 minutit
Kogus
4 portsjonit
Põhi:
  1. 175 g nisujahu
  2. 0,5 tl soola
  3. 100 g külma võid
  4. 1 sl külma vett
Täidis:
  1. 300 g lõhefileed
  2. 1 dl kohvikoort
  3. 2 muna
  4. 2 sl hakitud tilli
  5. peotäit riivjuustu
  6. soola, musta pipart
  1. Sega jahu ja sool. Lisa või ja sõtku kätega jahusegusse. Lisa vesi ja tee ühtlased tainapallid. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø 21 cm) põhja ja pisut äärtele. Tõsta külma teiste ettevalmistuste ajaks.

  2. Tükelda lõhefilee ja maitsesta soola-pipraga. Sega kohvikoor ja munad omavahel, maitsesta soola-pipraga. Laota tainapõhjale lõhetükid, peale raputa tilli. Vala juurde kooresegu ja laota kõige peale riivitud juust. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase veidi jahtuda.

Kapsa-peekonipirukas

Kodune ja toitev pirukas lennutab su otse lapsepõlve. Et küpsetis maitseb jahtunult sama hästi, haara see kaasa ka matkale või piknikule.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
6 portsjonit
Põhi:
  1. 200 g jahu
  2. 100 g toasooja võid
  3. 2 sl hapukoort
  4. soola
Täidis:
  1. 1 väiksemat sibulat
  2. 300 g värsket kapsast
  3. 100 g suitsupeekonit
  4. 2 dl vett
  5. soola, suhkrut
Kate:
  1. 3 muna
  2. 200 g hapukoort
  3. soola
  1. Sega kokku jahu ja sool. Lisa või ja hapukoor, sõtku tainaks. Suru kandilise vormi (18 × 25 cm) põhja ja pisut äärtele.

  2. Täidiseks lõika sibul ja kapsas õhukesteks viiludeks, tükelda peekon. Küpseta peekonit pannil, minuti pärast lisa sibul. Tee pannilabidaga mõned tiirud ja siis on kapsa kord. Kuumuta veel minutike, vala juurde vesi. Maitsesta soola ja suhkruga ning lase madalal kuumusel haududa, kuni kapsas hakkab pehmenema, aga on siiski veel krõmps. Aseta vormi (kui kogu vesi pole aurustunud, ära järelejäänud vett lisa).

  3. Katteks klopi munad ja hapukoor omavahel, maitsesta vähese soolaga ja vala vormi. Küpseta 170 kraadi juures u 30–40 minutit.