Ragne Värgi kolm hõrku retsepti suvise aiapikniku õnnestumiseks

Ragne Värk, 08.08.2024

Pole hullu, et august on juba käes – üheks mõnusaks aiapiknikuks leiab ikka aega. Siit leiad mõned ideed lihtsate roogade valmistamiseks. Ühtlasi pole vaja tunda hirmu, et need kiirelt ära sulavad või peolaual laiali valguvad.

Croissant’id munavõi ja lõhega

See roog on kindla peale minek ning püüab peolaual kindlasti pilke. Munavõi võid juba eelmisel päeval valmis teha, kuid enne kasutamist hoia seda pehmenemiseks vähemalt pool tundi toatemperatuuril.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
5 portsjonit
  1. 5–6 croissant’i ehk sarvesaiakest
  2. võid (määrimiseks)
  3. ca 125 g soolalõhet
  4. 1 tl tilli või murulauku
  5. salatilehti
Munavõie:
  1. 4 keedetud muna
  2. 25 g riivjuustu
  3. 50 g toasooja võid
  4. 50 g kodujuustu
  5. 1 sl majoneesi
  6. soola, pipart
  1. Munavõide valmistamiseks purusta munad kahvliga, lisa ülejäänud ained ja sega ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga.

  2. Lõika sarvesaiakesed horisontaalselt pooleks ja määri lõikepooltele õhukese kihina või. Lisa salatileht. Määri saiade alumistele pooltele paksema kihina munavõie ja tõsta peale soolalõheviilud. Raputa peale tilli ja lisa maitseks soola-pipart. Kata ülemise saiapoolega.

  3. Ei vea kunagi alt!

Tomatisalat burrata’ga

Suvi on selle salati valmistamiseks parim aeg, sest siis on tomatid saavutanud oma magususe ja maitserohkuse tipu. Üks lihtsamaid peoroogasid üldse.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
5 portsjonit
  1. Erineva suuruse ja värvusega tomateid
  2. 2 (2 × 140 g) burrata-pallikest
  3. oliiviõli
  4. soola, pipart
  5. peotäis basiilikulehti
  1. Lõika tomatid õhukesteks viiludeks ja tõsta vaagnale, raputades viilude vahele soola ja pipart. Tõsta tomatite keskele 2 burrata-pallikest ning lõhu need noa ja kahvli abil kergelt katki. Nirista roog üle oliiviõliga ja raputa maitseks peale soola ja pipart. Kõige viimasena lisa roale basiilikulehed.

  2. Tomatihooaja hittroog!

Mahlane kohupiima-biskviitkook

Kellele ei meeldiks nostalgiline biskviit, mille vahel laiub pisut moosi ja kuhjaga vahukoore-kohupiimasegu? Tee see kook valmis juba eelmisel päeval, siis ei pea magusalaua pärast viimasel hetkel muretsema.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund + maitsestumisaeg
Kogus
12 portsjonit
Biskviit:
  1. 6 muna
  2. 3 dl suhkrut
  3. 4 dl nisujahu
  4. 2 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
  1. 200 ml rõõska koort (35%)
  2. 500 g kohupiimapastat
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. ca 5–6 sl suhkrut
  5. 6–8 sl piima biskviidi immutamiseks
  6. 5 sl lemmikmoosi (mustika, musta sõstra, vaarika vms)
  1. Mikserda munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega jahu ja küpsetuspulber omavahel ning lisa munavahule. Sega ettevaatlikult spaatli või lusika abil segunemiseni.

  2. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud kahte koogivormi (Ø 22 cm). Kui kahte vormi ei ole, siis küpseta põhjasid järgemööda. Küpseta pöörõhurežiimil 170 kraadi juures umbes 20–25 minutit, kuni biskviit on kuldpruun.

  3. Lase pisut jahtuda ja tõsta biskviidid vormist. Küpsemisel tekib biskviitidele peale väike kumerus, lõika need noaga horisontaalselt ära ja tõsta kõrvale.

  4. Täidise valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks. Sega kohupiim suhkrutega ja lisa juurde vahukoor.

  5. Kata sama koogivormi põhi uue küpsetuspaberiga. Tõsta üks biskviit vormi, immuta koogipõhja umbes 3–4 sl piimaga. Määri peale moos ja tõsta peale pool täidisest. Seejärel kata täidis eelnevalt maha lõigatud tainakumerustega ja laota peale ülejäänud täidis, jättes pisut kohupiimasegu ka peale määrimiseks. Tõsta vormi ülemine biskviit, immuta taas piimaga ja määri peale veel allesjäänud täidis. Lase koogil ööpäevajagu külmkapis maitsestuda.

  6. Kaunista vahetult enne serveerimist.

  7. Ehe klassika!