SUVEHOIDIS
Juustumoos ehk ploomimoos amaretto ja sarapuupähklitega
Ragne Värk, 07.08.2024
Tummine, täidlane ja pungil põnevatest maitsetest – just selline on ploomimoos, mida on rikastatud hoidisele mandlist mekki lisava amaretto’ga. Kui pistad moosi pisematesse purkidesse, on see sõbrale lemmikjuustuga täiendatult suurepärane kingitus.

- 1 kg ploome
- väike sorts vett
- 1 kaneelipulk
- 200 g fariinsuhkrut
- 50 g kooreta sarapuupähkleid
- 3-4 sl amaretto’t
Eemalda ploomidelt kivid ja tõsta poolitatud viljad potti. Lisa sorts vett ja kaneelipulk ning lase segul keema tõusta. Kuumuta madalal kuumusel ploomide pehmenemiseni. Lisa segades fariinsuhkur (kui ploomid on väga hapud, lisa seda vajadusel rohkem). Kuumuta, kuni saavutad ühtlase massi, milles on näha veel ka ploomipoolikuid.
Rösti pähklid kuival kuumal pannil ja haki need peeneks. Lisa pähklid moosile. Kõige viimasena sega juurde amaretto.
Kuumuta veel kord läbi, maitsesta lõplikult ja tõsta kuum hoidis kohe purkidesse.
Kaua säilib: See ehe moos säilib ilusti üle talve. Hoia kindlasti jahedas, veel parem külmkapis.
Kasutamine: Nagu nimigi ütleb, on see suurepärane juustumoos, sobides hästi nii sinihallitusjuustu, Brie kui ka teiste tugevamaitseliste juustusortidega. Ent võid seda edukalt kasutada ka pannkookidel, koogitäidises ning lisandina Kreeka jogurti peal.
Soovitus: Siin retseptis on kasutatud pähkleid, mis lisavad moosile kerget tekstuuri ja õrna pähklist maitset. Kui arvad, et pähklitükid moosis segavad või oled neile allergiline, võid need julgelt välja jätta. Asendama neid millegagi ei pea.