MAAILMA KÖÖK. NORRA

Piima-hapukoorepuding suvemarjadega

Ragne Värk, 18.07.2024

Magus puding sarnaneb meile teada tuntud piimakisselliga. Serveerimisviis on küll pisut teine, sest magustoidule kuhjatakse sulavõid, kaneeli ja suhkrut.

Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 500 ml täispiima
  2. 400 g hapukoort
  3. 120 g nisujahu
  4. 3–5 sl suhkrut
  5. 0,5 tl soola
Peale:
  1. sulatatud võid
  2. kaneeli
  3. suhkrut
  4. marju
  1. Lase piimal ja hapukoorel potis keema tõusta. Vähenda kuumust keskmiseni. Lisa omavahel segatud kuivained. Vispelda pidevalt, et segu tükki ei tõmbuks.

  2. Hoia madalal kuumusel umbes 20 minutit, kuni see pakseneb ja toon muutub kollakamaks. Sega kindlasti vahepeal korralikult, et vältida põhja kõrbemist. Maitsesta ning jaota kaussidesse. Nirista igale magustoidule umbes 2 sl sulatatud võid ning raputa peale veidi kaneeli ja suhkrut. Pressi kahvliga kergelt osa marju koos suhkruga katki ja lisa pudrule. Kaunistamiseks kasuta veel värskeid marju.

  3. Lihtne valmistada!

Mis see on?

Paks ja magus kreemjas puder valmib hapukoorest, täispiimast, nisujahust, võist ja soolast.

Seda pakutakse tihti tähtpäevade ja pühade puhul ja serveeritakse väikestest tassidest, purgikestest või kausikestest.

Valmistamisviisid ja retseptid erinevad piirkonniti. Rømmegrøt’i tuntakse juba sajandeid ja rahva seas räägitakse, et tegemist on ühe vanima roaga Norras. Maiuse juured ulatuvad viikingiajastusse, mil rammus puder oli põhitoit. Keskajal muutus see suure rasvasisalduse tõttu väga populaarseks jõukate seas.

Tänapäeval sobib omamoodi mugavusroog söömiseks nii jahedal ajal kui ka suvepäeval.

Foto: Pexels

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Paku mitmekülgset maiust eri moel. Need vaid mõned traditsioonilised lisandid moodustavad suurepärase kooskõla:

  1. Puista pudrule veidi suhkrut ja kaneeli ning nirista peale sulavõid.

  2. Lisa pudrule lemmikmoosi või kastet, mis valmistatud kahvliga purustatud suvemarjadest ja veidikesest suhkrust.

  3. Sobib ka soolaste lisanditega: peekon, sink, soolalõhe või heeringas. Sellise valiku puhul vähenda kindlasti suhkrukogust.

Söö kohe peale valmistamist, hiljem ülessoojendatult pole enam see.

Nii saab ka!

Selle roaga avaneb võimalus mängida läbi erinevate maitsevarjundite. Vürtsika meki tarvis lisa kardemoni, muskaatpähklit või vanilliekstrakti.

Erinevate tekstuuride saavutamiseks asenda nisujahu täielikult või osaliselt maisijahu, odra- või rukkijahuga. Veelgi tummisema maitse saavutamiseks asenda osa piimast koorega.

Ühtviisi hästi sobivad pudru sisse hakitud pähklid, seemned, kuivatatud puuviljad vms. Riivitud tsitruskoor on samuti hea mõte.

Soovitused ja nipid:

  • Timmi maitset hapukoore kogusega. Kui eelistad hapukamat, suurenda hapukoore kogust, kui vähem hapukat, siis hoopis vähenda.

  • Valmistamise ajal ole pidevalt pliidi juures ja sega hoolikalt, et puder tükki ei tõmbuks.

  • Rømmegrøt ei pruugi olla kõige glamuursem lauaehe, kuid see on külluslik ja lohutav Norra köögi põhiroog. Silmailu loo sööjatele lisandite abil.

  • Kasuta serveerimiseks pisikesi purgikesi, tasse või kausikesi.

  • Tegemist on n-ö põhiretseptiga, täiustamiseks vaata kindlasti soovitusi eelmisest lõigust.