NÄDALA KOOK
Pähklibesee kook maasikate ja jogurtivahuga
Pille Enden, 28.06.2024
Krõbe pähklitega beseekook koos magusate maasikate ja vahukoore-jogurtivahuga on lahe suvine maius. Beseed võib varem valmis küpsetada, kasvõi paar päeva ette. Aga koogi peaks kokku panema vahetult enne serveerimist, et besee oleks krõbe ja õhuline.

- 180 g Kreeka jogurtit
- 100 g sarapuupähkleid
- 2 dl suhkrut
- 3 suurt munavalget
- näpuotsaga soola
- 0,5 tl valge veini äädikat
- 2 dl vahukoort
- 1 tl vanillisuhkrut
- 400 g maasikaid
- õli vormide määrimiseks
- Kuumuta ahi 180˚C-ni. Tõsta jogurt majapidamispaberiga kaetud taldrikule ja kata ka pealt majapidamispaberiga. Paber imab liigse niiskuse ja kreem ei jää liiga vedel. 
- Laota sarapuupähklid ahjuplaadile ja rösti 8 minutit või kuni on kuldpruunid. Võta ahjust ja lase jahtuda. 
- Vooderda 2 18-20 cm lahtikäiva koogivormi põhjad küpsetuspaberiga ja määri õliga. Või joonista küpsetuspaberile 2 18-20 cm suurust ringi ja pintselda õliga. 
- Töötle jahtunud sarapuupähklid ja 1 sl suhkrut köögikombainis peeneks. Pähkleid ei pea päris peeneks jahvatama, vaid tükid võivad sisse jääda. 
- Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Lisa vähehaaval suhkrut ja vahusta hästi tugevaks vahuks. Sega hulka pähklid, sool ja äädikas. Jaga vaht 2 vormi või küpsetuspaberile joonistatud ringide sisse ning silu pealt. Küpseta 30-35 minutit kuni põhjad on kergelt pruunistunud ja pealt krõbedad. Võta ahjust ja lase jahtuda. 
- Vahusta koor 1 sl suhkru ja vanillisuhkruga vahule. Lisa nõrustatud jogurt ja mikserda ühtlaseks.. 
 Aseta 1 beseepõhi alusele, tõsta peale pool vahust ja lao pool viilutatud maasikatest.
- Tõsta peale teine beseepõhi, ülejäänud vaht ja maasikad. Serveeri kohe.