Ragne Värk soovitab: nende roogadega saad maha pidada ühe vinge suvelõpupikniku!

Ragne Värk, 30.08.2024

Pikniku ja suvehooaja vahele käib võrdusmärk ning millal siis veel, kui mitte praegu - suve viimastel hetkedel! Laota lina maha õdusas hoovinurgas, rabas, rannaliival või mujal – kõik teeb rõõmu, kui piknikukorvi on pakitud midagi maitsvat.

Siinsed road kannatavad hästi transporti ning on söögikõlblikud ka pärast pisikest rännakut.

Kilekotikurgid

Kilekotikurgid
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 min + maitsestumisaeg
Kogus
5 portsjonit
  1. 1 kg väikseid kurke
  2. 1 sl meresoola
  3. 1 tl suhkrut
  4. 1 tl köömneid
  5. 5 viilutatud küüslauguküünt
  6. kimp vartega tilli
  7. peotäis mustasõstralehti
  1. Leota kurke külmas vees umbes tunnike. Otsi välja kilekott, tõsta sinna meresool, suhkur, köömned, viilutatud küüslauguküüned, katki murtud till ja rebitud mustasõstralehed.

  2. Lõika kurkidel mõlemad otsad ära ja tõsta kilekotti. Raputa, et kõik komponendid omavahel kokku puutuks. Seo kilekott kinni. Lase külmkapis maitsestuda kolm tundi kuni üle öö.

Ciabatta valgehallitusjuustu, prosciutto ja mustikamoosiga

Ciabatta valgehallitusjuustu, prosciutto ja mustikamoosiga
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 6 viilu ciabatta’t
  2. toasooja võid
  3. 6 salatilehte
  4. 6 viilu prosciutto’t
  5. 125 g valgehallitusjuustu
  6. 2 sl hakitud soolapähkleid
  7. pisut tüümianilehti
  8. musta pipart
  9. kaunistuseks mustikaid
Mustikamoos:
  1. 250 g mustikaid
  2. 50 g suhkrut
  3. 2 sl külma vett
  4. 1 sl maisitärklist
  1. Tõsta marjad ja suhkur potti. Keeda, kuni mustikad kergelt katki lähevad. Sega vesi ja tärklis omavahel ning lisa hoidisesse. Sega paksenemiseni. Lase jahtuda.

  2. Määri ciabatta’le võid ja kata salatilehtedega. Lisa prosciutto ja valgehallitusjuust. Tõsta peale mustikamoosi ja hakitud pähkleid. Maitsesta tüümiani ja veidikese musta pipraga. Kaunista marjadega.

Imeline spinati-juustupirukas

Spinati-juustupirukas
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 minutit + küpsemisaeg
Kogus
8 portsjonit
Tainas:
  1. 200 g nisujahu
  2. 0,5 tl soola
  3. 50 g riivitud juustu
  4. 100 g külma võid
  5. 3 sl külma vett
Täidis:
  1. 100 g spinatilehti
  2. 125 g mozzarella’t
  3. 100 g riivitud juustu
  4. 3 muna
  5. 50 g sulatatud juustu
  6. 100 ml vahukoort
  7. soola, pipart
Kate:
  1. 70 g prosciutto-sinki
  2. kirsstomateid
  3. koriandrilehti
  1. Sega kokku jahu, sool ja riivitud juust. Näpi hulka võitükid ja lisa vesi. Sõtku korralikult ühtlaseks, et saaksid moodustada tainapalli. Rulli tainas jahusel pinnal lahti. Määri võiga umbes 22 cm läbimõõduga vorm (ei pea olema lahtikäiv). Tõsta lahtirullitud tainas vormi.

  2. Lõika üle ääre ulatuvad tainatükid ära nii, et saaksid ilusa ühtlase ääre. Üleliigsed ribad suru taina põhja või vajadusel äärtele, et ümbris tuleks ilus ühtlane. Tee vormi põhjale kahvliga mõned täkked ja tõsta umbes tunniks külmkappi. Võid esimesed neli etappi valmis teha ka pirukaküpsetamisele eelneval päeval.

  3. Pirukapõhi vajab eelküpsetamist. Aseta külmkapis seisnud tainale küpsetuspaber ja selle peale laota küpsetusoad, nende puudumisel kasuta kuivatatud herneid või ube. Nii ei vaju ääred alla ja põhi ei küpse ebatasaseks. Jälgi, et oad täidaksid vormi täielikult ega oleks ainult põhjal. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.

  4. Samal ajal kuumuta spinatilehti mõni minut kuival pannil. Selle ajaga maht väheneb oluliselt ja lehed pehmenevad. Suru üleliigne vedelik välja. Haki lehed noaga väiksemaks.

  5. Eemalda eelküpsetatud pirukapõhjalt küpsetuspaber ja -oad. Tõsta põhjale mozzarella-viilud.

  6. Laota mozzarella peale spinatilehed. Raputa peale ka riivitud juustu. Sega kokku munad ja sulatatud juust. Vala segades juurde koor. Maitsesta soola-pipraga. Pole hullu, kui segusse jäävad sulatatud juustu tükid, need sulavad küpsedes ära. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit.

  7. Lase pirukal pisut jahtuda. Lisa kaunistuseks prosciutto, kirsstomatipoolikud ja koriandrilehed.

Pastasalat Caesari ainetel

Pastasalat
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
35 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 200 g meelepäraseid makarone
  2. 300 g kanafileed
  3. 0,5 jääsalatipead
  4. 100 g riivitud parmesani
  5. 150 g kirsstomateid
  6. soola, pipart
Kaste:
  1. 50 g peenelt riivitud parmesani
  2. 100 g majoneesi
  3. 100 g hapukoort või Kreeka jogurtit
  4. 1 sl sidrunist pressitud mahla
  5. 1 sl Worcesteri kastet
  6. 1 sl mahedat sinepit
  7. 1 peeneks hakitud küüslauguküünt
  8. soola, pipart, suhkrut
  1. Kastmeks sega kõik komponendid omavahel, maitsesta. Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta ja jahuta. Lõika kanafilee väiksemaks ja prae mõlemalt poolt küpseks. Maitsesta soola ja pipraga.

  2. Tükelda filee, salat ja poolita kirsstomatid. Sega omavahel retsepti neli esimest komponenti kastmega kokku, maitsesta. Viimasena sega juurde poolitatud kirsstomatid. Vajadusel lisa hapukoort või majoneesi.

Kapsa-juustupirukas

Kapsa-juustupirukas
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 min + küpsemisaeg
Kogus
12 portsjonit
Põhi:
  1. 150 g nisujahu
  2. 1 tl küpsetuspulbrit
  3. 0,5 tl soola
  4. 0,5 tl suhkrut
  5. 150 g kandilises pakis kohupiima
  6. 75 g toasooja võid
  7. 50 g riivitud juustu
Täidis:
  1. 600 g peakapsast
  2. 1 dl puljongit
  3. soola, pipart, suhkrut
  4. 4 sl hakitud tilli
  5. 2 sl sulatatud juustu
  6. 100 g riivitud juustu
  7. 2 muna
  8. 50 g hapukoort
  9. 50 g majoneesi
  1. Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa ülejäänud komponendid ja sega ühtlaseks tainaks. Tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

  2. Lõika kapsas väikesteks tükkideks. Hauta puljongis peaaegu pehmeks. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Sega juurde till ja sulatatud juust.

  3. Suru tainas võiga määritud vormi (17 × 26 cm) põhja ja pisut ka äärtele. Nõruta kapsas hautamisvedelikust. Laota kapsas tainale ja raputa peale riivitud juust.

  4. Klopi munad hapukoore ja majoneesiga segamini, maitsesta kergelt soola-pipraga. Vala vormi. Küpseta 175kraadises ahjus 35–45 minutit.

Matkapirukad grillvorsti-kartulitäidisega

Matkapirukad grillvorsti-kartulitäidisega
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
45 min + kerkimisaeg 30 min
Kogus
10 portsjonit
  1. 6 dl nisujahu
  2. 1 tl suhkrut
  3. 1 tl soola
  4. 1 tl kuivpärmi
  5. 250 ml sooja vett
  6. 5 sl õli
Täidis:
  1. 500 g koorimata kartulit
  2. 1 muna
  3. 250 g küpsetatud grillvorsti
  4. 75 g riivitud juustu
  5. 2 sl tilli
  6. soola, pipart
Peale:
  1. 1 lahtiklopitud muna
  2. seesamiseemneid
  1. Sega kuivained omavahel. Lisa soe vesi ja õli. Sõtku tainas kätega ühtlaseks palliks.

  2. Tõsta pall 50kraadisesse ahju 30 minutiks kerkima. Selle ajaga peaks tainas kahekordistuma.

  3. Täidiseks koori kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja purusta kahvliga püreeks, vahepeal lisa muna ning sõtku kartulimassiga kokku. Sega täidiseained omavahel, maitsesta. Jaga kerkinud tainas kümneks ja keeruta valmis pisikesed pallid. Rulli jahusel pinnal ümmarguseks. Pane ringi alumisele osale korralik kogus täidist. Tõsta vabaks jäänud tainapool täidisele ja suru kahvliga ääred korralikult kinni. Peida ääred piruka alla.

  4. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja raputa üle seesamiseemnetega. Küpseta 180 kraadi juures u 30 minutit.

Mustikavahutopsid

Mustikavahutopsid
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 100 g mustikaid
  2. 2 sl suhkrut
  3. 100 g toasooja toorjuustu (Philadelphia)
  4. 100 g Kreeka jogurtit
  5. 100 ml vahukoort
  6. 1 sl hakitud tumedat šokolaadi
  1. Vala mustikad potti ja kuumuta pliidil minutijagu. Sega juurde suhkur. Sega kuumutades seni, kuni suhkur on sulanud. Selleks ajaks peaks olema valminud marjatükkidega püree. Lase jahtuda.

  2. Hõõru toorjuust lahti, lisa jogurt ja pool marjapüree kogusest. Vahusta koor tugevaks vahuks ja sega koos šokolaaditükkidega ettevaatlikult ülejäänud massi. Kõige viimasena sega lohakalt juurde ülejäänud mustikapüree, et see jääks viirudena magustoitu. Jaota vaht nelja klaasi ja hoia serveerimiseni külmas.

  3. Võib ka nii: Lisa magustoidule küpsisepurukiht ja paku hoopis purgikoogina! Mustikate asemel sobivad ka vaarikad või maasikad.

Soolakaramellimaius

Soolakaramellimaius
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 1 dl vahukoort
  2. 200 g kohupiimapastat
  3. 75 g karamelliga kondenspiima
  4. näpuotsatäis soolahelbeid
  5. 75 g kaeraküpsiseid
  6. 0,5 tl kaneeli
  1. Mikserda koor tugevaks vahuks. Lisa segades kohupiimapasta, karamelliga kondenspiim ja soolahelbed. Purusta küpsised peeneks puruks, lisa kaneel. Tõsta purkidesse kihiti kohupiimakreem ja küpsisepuru. Kaunista meelepäraselt ja serveeri.

  2. Soovi korral lisa täidiseks veel erinevaid marju.

Maailma lihtsaimad kaneelirullivahvlid

Kaneelirullivahvlid
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
10 portsjonit
  1. 1 pakk külmutatud kaneelirulle
Serveerimiseks:
  1. marju, moosi, kohupiima, tuhksuhkrut vms
  1. Lase kaneelirullidel veidi sulada. Aja vahvlimasin soojaks. Kõige paremini sobib paksude vahvlite valmistamiseks mõeldud masin, kuid hakkama saab ka teisega.

  2. Aseta kaneelirullid vahvliraudadele, suru kaas kergelt kinni ja lase küpseda 2–3 minutit ehk seni, kuni need saavad kerge jume. Küpseta samamoodi teised. Serveeri lisanditega, mis just sulle meeldivad.

Arbuusilimps

Arbuusilimps
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 750 g arbuusi viljaliha
  2. 0,5 sidrunit
  3. 2 sl suhkrut
  4. peotäis piparmündilehti
  5. soovi korral jääkuubikuid
  6. 4 dl tavalist vett või mineraalvett
  1. Püreesta arbuusi viljaliha. Nõruta saadud vedelik läbi sõela kaussi. Pane kannu sidruniviilud, suhkur ja piparmündilehed ning tambi kergelt puruks. Kui kasutad jääkuubikuid, tõsta needki kannu. Vala juurde arbuusimahl ja siis vesi. Sega kergelt läbi ja serveeri.