MAITSETE ADVENDIKALENDER 23

Hanepraad puuviljatäidisega

Pille Enden, 23.12.2022

Maitsev ja rammus hanepraad on oodatud klassika nii jõulu- kui vana aasta õhtu peolauale. Krõbeda nahaga mahlane lind on täidetud õunte, pirnide ja mustade ploomidega, neid saab lisandiks juurde serveerida. Loomulikult sobib juurde ka traditsiooniline hapukapsas ja kartulid. Hane valmistamisega peaks varakult algust tegema, kui lind on külmunud, siis kulub paar päeva, et see aeglaselt üles sulatada.

Koostisosad
4 kg Hani
1 spl Sool
1 tl Purustatud must pipar
1 tk Sidrun
LEEM
Hane rupskid
3 tk Must terapipar
2 tk Loorberileht
0.5 tl Sool
4 dl Vesi
TÄIDIS
100 g Pehmed kuivatatud ploomid
3 spl Brändi
2 tk Suur hapukas õun
2 tk Pirn
2 tk Punane sibul
0.5 tl Jahvatatud nelk
0.5 tl Riivitud muskaat
2 spl Pruun suhkur

Valmistamine

1. Külmutatud hani pane paar päev varem külmkappi sulama.

2. Kui hani on sulanud võta kõhust rupskid välja ja eemalda üleliigne rasv. Rasv jäta alles, selle saab kapsaste hautamisel või ahjukartulite küpsetamisel ära kasutada.

3. Loputa lind külma veega ja tupsuta majapidamispaberiga kuivaks. Hõõru seest ja väljast sisse soola ja pipraga. Jäta vähemalt 6 tunniks, aga parem kui üleöö, maitsestuma.

4. Pane ploomid paariks tunniks brändisse likku.

5. Keeda rupskitest leem. Pane rupskid, sool, pipar ja loorber kastrulisse ning kalla peale nii palju vett, et rupskid on kaetud. Keeda mõõdukal kuumusel 20 minutit. Kurna.

6. Poolita õunad ja pirnid, lõika ära südamik ning tükelda sektoriteks. Koori sibulad ja lõika samuti sektoriteks. Sega õunad, pirnid, leotatud ploomid ja sibulad. Lisa nelk, muskaat ja ja suhkur ning maitsesta vähese soola ja pipraga.

7. Kuumuta ahi 160 kraadini. Tupsuta lind majapidamispaberiga kuivaks ja hõõru poolitatud sidruniga seest ning väljast sisse. Täida lind puuviljaseguga. Üle jäävad puuviljad pane pannile hane kõrvale. Õmble kõhuõõs nööriga kinni või sule tikkudega. Seo koivad nööriga kokku.

8. Pane lind ahjupannile seljapool üleval. Küpseta 1 tund. Eemalda pannilt liigne rasv. Kalla üle keedetud rupskileemega ja küpseta veel 30 minutit.

9. Keera lind ümber. Alanda ahju kuumus 140 kraadile. Küpseta veel 1,5-2 tundi. Kui nahk, tiivad või koivad kipuvad liiga pruuniks küpsema, kata need fooliumiga.

10. Kui hani pole piisavalt pruun ja krõbe, siis suurenda ahju kuumus 230 kraadile ja küpseta nahk pruuniks. Võta hani ahjust ja lase 15-20 minutit seista, enne kui lahti lõikad.

11. Serveeri puuviljade ja praeleemega.