MAITSETE ADVENDIKALENDER 11

Ürdi-õunatäidisega seasisefilee

Tiina Lebane, 11.12.2022

Seasisefileerull näeb sedavõrd ahvatlev ja pidulik välja, et sobib kindlasti igaks pidusöögiks. Samas on seda lihtne valmistada ja aegagi ei kulu palju. Kaval on filee lahti lõigata, täidisega katta ja rulli keerata päev-kaks varem, nii jõuab liha maitsestuda ja enne ahjupanemist on ka kokal lihtsam. Sisefilee on õrn ega vaja eriti pikka küpsetamist. Seepärast on hea, kui sul on lihatermomeeter ja selle abil sisetemperatuuri mõõtes saad olla kindel, et valmistad hõrgu ja mahlase liharoa.

Kogus: viiele
Valmistusaeg: 40–60 min
20 minutit + 35–40 minutit küpsetamiseks

Koostisosad
1 seasisefilee (700 g)
1 sl sinepit
2 sl õunamoosi
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 dl hakitud ürte (petersell, basiilik vm)
1 sl oliiviõli
1 tl kuivatatud tüümiani või rosmariini
3 küüslauguküünt

Valmistamine

1. Lõika filee pikemast servast lahti, kuid mitte läbi, nii et saad enam-vähem ühepaksuse lihaplaadi. Suru sõrmenukkidega liha läbi, eriti paksemad kohad. Määri peale sinepit ja õunamoosi ning puista peale soola ja pipart.

2. Sega hakitud ja kuivatatud ürdid õliga, lisa ka peeneks hakitud küüslauk. Määri segu pikisuunas poolele fileele. Keera filee tihedalt rulli ja seo niisutatud praenööriga kinni. Kui vaja, kinnita lisaks hambatikkudega. Puista pinnale pisut soola ja pipart.

3. Tõsta rull ahjuvormi ja vala põhja umbes 0,5 dl vett. Küpseta 250kraadises ahjus 15 minutit. Siis alanda kuumust 150 kraadini ja küpseta veel umbes 20-25 minutit. Liha on valmis, kui selle sisetemperatuur on 72–74 kraadi.

4. Keera fileerull fooliumi ja lase umbes 10 minutit puhata. Vahepeal võid valmistada küpsetusleemest lihtsa, ent maitsva kastme, lisades natuke sinepit ja koort. Eemalda kinnitusnöör ja lõika fileerull viiludeks.