MAITSETE ADVENDIKALENDER 11
Ürdi-õunatäidisega seasisefilee
Tiina Lebane, 11.12.2022

Kogus: viiele
Valmistusaeg: 40–60 min
20 minutit + 35–40 minutit küpsetamiseks
Koostisosad
1 seasisefilee (700 g)
1 sl sinepit
2 sl õunamoosi
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 dl hakitud ürte (petersell, basiilik vm)
1 sl oliiviõli
1 tl kuivatatud tüümiani või rosmariini
3 küüslauguküünt
Valmistamine
1. Lõika filee pikemast servast lahti, kuid mitte läbi, nii et saad enam-vähem ühepaksuse lihaplaadi. Suru sõrmenukkidega liha läbi, eriti paksemad kohad. Määri peale sinepit ja õunamoosi ning puista peale soola ja pipart.
2. Sega hakitud ja kuivatatud ürdid õliga, lisa ka peeneks hakitud küüslauk. Määri segu pikisuunas poolele fileele. Keera filee tihedalt rulli ja seo niisutatud praenööriga kinni. Kui vaja, kinnita lisaks hambatikkudega. Puista pinnale pisut soola ja pipart.
3. Tõsta rull ahjuvormi ja vala põhja umbes 0,5 dl vett. Küpseta 250kraadises ahjus 15 minutit. Siis alanda kuumust 150 kraadini ja küpseta veel umbes 20-25 minutit. Liha on valmis, kui selle sisetemperatuur on 72–74 kraadi.
4. Keera fileerull fooliumi ja lase umbes 10 minutit puhata. Vahepeal võid valmistada küpsetusleemest lihtsa, ent maitsva kastme, lisades natuke sinepit ja koort. Eemalda kinnitusnöör ja lõika fileerull viiludeks.